Marboxil

Antibiotice - Marboxil

compozitie: Marbofloxacina

specii tinta: bovine, ovine si caprine, suine

Compoziție

Substanța activă:

Marbofloxacină…………… 100 mg/ml

Excipienți:

Edetat disodic……………… 0,1 mg/ml

Tioglicerol…………………… 1,0 mg/ml

Metacrezol………………….. 2,0 mg/ml

Indicații

La bovine

Tratamentul infecțiilor respiratorii cauzate de specii de Pasteurella multocida, Mannheimia haemolytica, Mycoplasma bovis.

Tratamentul mastitei acute determinată de specii de Escherichia coli sensibile la marbofloxacină, în perioada lactaţiei.

La suine

Tratamentul sindromului Metrită-Mastită-Agalaxie (MMA), produs de germeni sensibili la marbofloxacină.

Contraindicații

Nu se utilizează în caz de hipersensibilitate la substanța activă sau la oricare dintre excipienți.

Reacţii adverse

Administrarea pe cale intramusculară poate cauza reacții locale trecătoare (ex. dureri, umflături) la locul de injectare și chiar leziuni inflamatorii care persistă cel puțin 12 zile după administrare.

Posologie pentru fiecare specie, căi și mod de administrare

Bovine

Pentru tratamentul infecţiilor respiratorii, doza recomandată este de 2 mg marbofloxacină / kg greutate corporală / zi (1 ml produs la 50 kg greutate corporală), o dată pe zi, pe cale subcutanată sau intramusculară, timp de 3 – 5 zile consecutive.

Pentru tratamentul mastitei acute, doza recomandată este de 2 mg marbofloxacină / kg greutate corporală/ zi (1 ml produs la 50 kg greutate corporală), o dată pe zi, pe cale subcutanată sau intramusculară, timp de 3 zile consecutive.

La bovine, calea de administrare subcutanată s-a dovedit a fi mai bine tolerată decât cea intramusculară.

Suine

Doza recomandată este de 2 mg marbofloxacină / kg greutate corporală/ zi (1 ml produs la 50 kg greutate corporală), o dată pe zi, pe cale intramusculară, timp de 3 zile consecutive. Injectarea se face în zona gâtului.

Recomandări privind administrarea corectă

Pentru asigurarea unei dozări corecte trebuie determinată cu acuratețe greutatea corporală a animalelor ori de câte ori este posibil, pentru a evita sub-dozarea.

Timpi de aşteptare

Carne și organe:

Bovine: 6 zile

Suine: 3 zile

Lapte: 36 ore

Precauţii speciale pentru depozitare

A nu se lăsa la vederea și îndemâna copiilor.

A nu se păstra la temperatură mai mare de 25 ºC.

A nu se refrigera sau congela.

A se păstra în ambalajul original.

A se păstra în loc uscat.

A se proteja de lumina directă.

A nu se utiliza după data expirării marcată pe etichetă.

Perioada de valabilitate

Perioada de valabilitate a produsului medicinal veterinar aşa cum este ambalat pentru vânzare: 2 ani.

Perioada de valabilitate de la prima deschidere a ambalajului primar: 28 zile.

Atenţionări speciale

Atenționări speciale pentru fiecare specie țintă

Nu există.

Precauții speciale pentru utilizare

Precauții speciale pentru utilizare la animale

Utilizarea produsului trebuie să se bazeze pe testarea sensibilității bacteriilor izolate de la animale. Trebuie luate în considerare politicile antimicrobiene naționale și regionale atunci când se utilizează produsul. Utilizarea produsului în afara instrucțiunilor furnizate în RCP poate crește prevalența bacteriilor rezistente la fluoroquinolone și poate scădea eficacitatea tratamentului cu alte quinolone din cauza unei potențiale rezistențe încrucișate. Studiile arată de asemenea o eficacitate scăzută a produsului în tratamentul mastitei acute cauzate de speciile Gram pozitive.

Precauții speciale care trebuie luate de persoana care administrează

Produsul medicinal veterinar la animale

Persoanele cu hipersensibilitate cunoscută la substanța activă trebuie să evite contactul cu produsul medicinal veterinar. În caz de ingestie, contact accidental cu pielea sau auto-injectare, solicitați imediat sfatul medicului și prezentați prospectul sau eticheta produsului. Persoana care manipulează produsul medicinal veterinar trebuie să poarte echipament de protecție.

Utilizare în perioada de gestație sau perioada de lactație

Utilizarea în perioada de gestație: studiile de laborator pe animale (șobolani, iepuri) nu au indicat efecte teratogene, embriotoxice sau alte efecte toxice maternale ale marbofloxacinei. S-a demonstrat siguranța produsului la bovine în timpul gestației.

Utilizarea în perioada de lactație: s-a demonstrat siguranța produsului la purceii și vițeii sugari atunci când produsul a fost folosit la scroafe și vaci în lactație.

Interacțiuni cu alte produse medicinale sau alte forme de interacțiune

Nu se cunosc.

Supradozare (simptome, proceduri de urgență, antidoturi), după caz

Nu s-au observat reacții adverse, altele decât cele menționate pentru administrarea unei singure doze în urma administrării unei doze de 3 ori mai mare decât cea recomandată. Supradozarea poate cauza apariția unor tulburări neurologice care vor trebui tratate simptomatic.

Incompatibilități

În absența studiilor de compatibilitate, acest produs medicinal veterinar nu trebuie amestecat cu alte produse medicinale veterinare.

Precauții speciale pentru eliminarea produsului neutilizat sau a deșeurilor, după caz

Medicamentele nu trebuie aruncate în ape reziduale sau resturi menajere. Solicitați medicului veterinar informații referitoare la modalitatea de eliminare a medicamentelor care nu mai sunt necesare. Aceste măsuri contribuie la protecția mediului.

Mod de prezentare/ ambalaj

Flacoane de 50 ml, 100 ml şi 250 ml.

Partenerul medicilor veterinari si al crescatorilor de animale.